Den bittra vardagen

Idag va mamma ledig och Erik va hemma. Så vi styrde bilen dit idag. Vi lekte både inne och ute i snön innan det bjöds på hemgjord pizza. 
Självklart slog migränen igång när vi skulle hem. Blev ett tvärbromsning vid vägkanten för att spy, gör tyvärr det av den hemska smärtan.
Sen la jag Rasmus och Robban fick komma hem. Sen sov jag till 17:30 och orkade efter det prata lite och sitta med vid middagen. Vilken skit alltså!!
Livet på en pinne för en sönderstressad morsa (inre stressen)



Fart fylld dag.

Idag råkade jag försova mig, vakna av att Wille snarkade bredvid. Ingen större fara men Karina skulle komma och jag skulle iväg till tandläkaren. Dum som jag va skulle jag öppna en limkork med hjälp av tänderna. Vips så gick det en flisa ur tanden och 1500:- fattigare i plånboken. Aj då:/ 
Passade även på att gå in på Netto, inland har de riktigt fina saker. Idag hittade jag en sjörövardräkt och en leksakstårta i trä som man kan dela på.  Jättepopulärt och massa tårta har ätits idag.

Sen när Robban kom hem åkte jag och Sandra och tränade på gymmet. Härligt avslut på en bra dag. 

Härlig söndag.

Imorse va mina ögon tunga som bly. Man vill titta med ögonlocken vägrar öppna sig och sängen är gudomligt skön. Men efter att jag blivit serverad en god frukost och kaffe så vaknade jag till. Passade även på att gå ut medan solen lyste. 


På em åkte vi till mamma, pappa och Erik. Erik har äntligen kommit hem och barnen är överlyckliga. Som de/vi har saknat honom.
Vi bjöds på årets första grill samt lutfisk med tillbehör. Alla åt lutfisk utom Robban. 



KLÄPPEN

Nu är ännu en toppen resa slut och verkligheten är tillbaka. 
Jag och Anna har riktigt roligt ihop och allt funkar perfekt. Vi bodde ihop med svärmor, Ingvar och lina med familj. Vädret va helt okej och backarna va bra. Afterskin va fartfylld och Hoffaemstro levererade på högfjällshotellet. 



Tog dock på krafterna att dansa till hoffmaestro, va lite trött dagen efter.

Tack bästa Anna för dessa dagar! Blir aldrig en tråkig stund med dig! 


Lekdag

Dessa dagar när Robban nu har varit borta så har jag satsat all energi och lite där till på barnen. Gjort massa roliga saker som dom gillar och testat nya saker. En extra plus var när tigerdtäkten från libero kom på posten. 

De har även fått upp ett intresse för matlagning. Gärna blanda, steka och hacka lätta saker ( som funkar med matkniv). Lite krångligare ibland men ser framemot när de serverar mig mat;)

I morgon åker jag och Anna till kläppen, där resten av gänget redan är,  utom Robban och Sami som kommer hem i natt. Det ska det bli riktigt skönt och kul att  komma iväg lite. Kunna släppa allt och bara ha det gott. Jag och Anna hade ju kanonbra sist så vi kör på en repris även i år.


MASSA snö

Natten extrma blåst förde iallafall med sig något bra, lite snö. 
Efter en natt med strömavbrott, massa spring och rädda barn så va det skönt att komma ut idag. Vi hade snöbollskrig och sladda med fyrhjulingarna.


Sen på em åkte vi till mamma och pappa och mös. Vi blir alltid bortskämda med god mat, ikväll va pappa kocken. Barnen pusslade, klippte och makade, lekte frisörer och mycket mer.




Ensam hemma.

Idag åkte Robban och Sami ihop med svärmor, Ingvar och Lina med familj upp till kläppen på skidresa. Men om några dagar kommer de hem och jag och Anna åker upp istället.

Så idag har jag och grabbarna "kvalitetstid" ihop. För det ytterst sällan Robban är borta flera dagar. 

Men idag körde vi på en riktig pysseldag. Vi gjorde trolldeg som vi gjorde låtsaskakor av, sen in i ugnen för att stelna, för att sen kunna måla dem. 





Barnen lärde sig också göra chokladbollar som vi sen fikade på.




På kvällen kom mamma och pappa med lite räkor som vi smaskade i oss. 
Så skönt med lite sällskap (vuxet) ;)


Äventyr

Idag trotsade vi det tråkiga vädret och gick ut på "äventyr" uppe vid Bergsjön på mösseberg. En hink och massa kottar blir massa roliga saker och fantasin flödar. 



Det va skönt med lite luft. Det blir kämpigt med en hel dag inne. Båda barnen klättrar på vägarna och deras humör hamnar i bott.

Vi har annars haft en bra fredag men bad, egengjorda pizza och lite snacks.

Tillbaka till verkligheten

Nu har Robban börjat jobba efter 2,5v. Så idag fick vi ingen frukost serverad, bortskämd som jag blivit.

Vi hämtade ner snowracern för några åk ner för berget medan snön fortfarande låg kvar på backen.

Ett ordentligt träningspass blev det för mig, fast barnen klagade på att det gick för sakta upp för backen. Phu!!
Orvar och hans gäng trivs bra hos oss och är riktigt roliga att ta hand om.

Wille har blivit en riktig hejare på pussel, kul när de börjar intressera sig för lite annat än traktorer och allt annat som brummar och låter;)

Han är även en hjälpsam och känslosam storebror. Hjälper gärna till med det mesta. Envis och en surskalle har han i blodet med. 



Rasmus sjukdom

Jag fick en förfrågan om att skriva lite utförligare om Rasmus sjukdom, hur vi upptäckte det osv. Självklart delar jag gärna med mig med detta. Kanske lättare att få en förståelse hur vi har det.

Jag kommer särskilt ihåg att efter 3-månaders vaccinet som alla bebisar får då fick han en ordentlig förkylning efter det. Vi gick till Vc och prover tog. (Visade på en vanlig förkylning) men han blev aldrig bättre. Han andades väldigt tungt och det hördes på långt håll. Vi var på jouren och fick kortison de trodde han hade fått en allergisk reaktion, via Bvc fick vi utreda mjölkproteinallergi. Men det hjälpte inte och han lätt likadant efter 1 1/2månad.

Vi fick sen en akut tid till barnmottagningen på Kss. För att dra den historien kort så är detta en sammanfattning av 6månader.
Efter 34st akutbesök både på akuten och barnmottagningen så hade vi testat 8 olika mediciner för förkylningsastma. Maxbehov på alla och lite där till. Vi träffade 15 olika läkare som gav oss samma svar (förkylningsastma) men jag vägrade tro detta för varför blev han aldrig bättre trots Max doser på de olika mediciner han hade dygnet runt?!?
Vi va även inlagda närmare 15 gånger och där pumpades det in både medicin intravenöst, i rumpan och i munnen. Detta har sen visat sig bli en komplikation av han hjärtproblem. (Högersidig hjärtsvikt. (Massa adrenalin till en kille vars hjärtrytm är jättehög, ingen bra kombo. Mycket blev fel och det gjordes både lex-Maria och Lex-Sarah anmälningar.

Vi träffade sen efter mycket kämpande vår nuvarande doktor. Han är vårt helgon.
Första gången han lyssnade på Rasmus lungor så hände det mycket väldigt fort.
Vi gjorde flertal olika tester och prover. Mot cancer, cystisk fibros, magnetröntgen, lungbiopsi, öppen lungbiopsi, lungröntgen, spiromitri, lungmättningar, massa nedsövningar som följd. Detta va en grym och ovis tid för oss. Helt jävla maktlös när man ser en barn bara bli sämre och inget göra, för man vet inte vad vi skulle göra. Vi fick även med oss en satrationsmätsmare med oss hem. Detta visade 82% av 100% av syresättningen i blodet. Allt under 93% under längre tid är skadligt. Rasmus va då 1år!!! Dagen efter hade hjälpmedelscentralen varit här med en koncentrator (syrgasen). Vi fick en värde vi skulle ställa in så han skulle ligga på en bra nivå. Ca 0,25l/min. Eftersom han är ett så ovanligt fall så skulle vi testa oss fram. Vi börjar i samma nivå som prematurer gör. Detta ändrade sig snabbt. Han ligger nu när han är som
sämst på 6L/min alltså Max på syrgasen och kommer inte upp i mer än 93%. Detta är väldigt väldigt mycket.


Men jag kom ihåg den dagen våran doktor berättade om hans sjukdom.
Han tittade mig i ögonen och sa: bli inte rädd nu, ni har en stark och envis kille. Jag ska göra allt jag kan för Rasmus! Vi fixar det här ihop.
Rasmus har en allvarlig lungsjukdom som heter Follikulär bronkiolit med perifiär luftrörsobstruktion. Hans allra minsta lungblåsorna är skadade så luften kommer aldrig dit ut och då skrumpnar lungan. Han är det 6:e fallet på 28 år och den 2:a personen som överlevt detta. Han har nämligen 3 olika sjukdomar i ett.
-skadade lungor
-syrgasberoende 
-extremt infektionskänslig.
Detta är denna kombon som innebär en dödlighet på 70%.

Många säger jämt: han ser ju inte sjuk ut. Näääää och gör det honom mindre sjuk för det eller??
Det gör så ont att höra för det svider lika hårt om det hade synats.

Men Rasmus symtomen har minskat på vissa sätt eftersom vi kör på daglig antibiotika, cellgifter 3beh/v, kortison 2x2ggr/daglig, luftrörsvidgande 5/dagl och en medicin som bildar vattenånga med hjälp av natriumklorid och ventoline.

Vi har kontakt med våran läkare 1 dag i veckan.

-Han äter extra kalk för låga nivåer, 
-näringsdryck för han väger för lite, han förbränner massa pga snabb andning bla.
- totalt barnförbud (inomhus) en förkylning skadar eller kan kosta honom livet. Inget dagis för varken Wille eller Ralle. Aldrig några affärer eller liknade. Typ isolerad:(
Han är extrem infektionskänslig. Smittas 9,5ggr av 10. Vanligt barn 4ggr av 10.
-har syrgas natt och vid vila.
-vattenkoppor är indirekt dödligt, vaccinet är han för dålig att få.
-utreds för högersidig hjärtsvikt.
Plus massa andra saker.

Jag är hemma 100% och Robban 40%. Har man för allvarligt sjuktbarn så gäller det båda föräldrarna heltid. Varför Robban inte är hemma mer är en pengar fråga tyvärr.

Mycket har hänt under den här tiden, många rader av massa incidenter som andnöd och blåfärgad på väg till akuten, krångel, förkylningar, operationer, kaos och alla dessa jobbiga nätter med kontroller och larmade av syrgas och satrationsmätsmare (upp till 25ggr/natt). Det har knäckt oss många gånger. Den extremt jobbiga isoleringen vi har och önskan om ett "normalt" liv.

Jag bloggar ju för att minnas och kunna berätta detta för Rasmus i framtiden. 



Kusinbus

Nu va det längesen vi träffade kusinerna Alva och Nora. Så vi bestämde oss för en korvgrillning i det fina men kalla vädret idag. Barnen lekte och klättrade runt. Grillade korv över öppen eld är nog extra god.




Sen efter apoteksbesök och mellis så skruvade vi ihop en tallrikshylla jag köpt och grabbarna och Robban lekte ihop.



Härliga dagar

Igår em ville mamma och pappa låna barnen över natten så passade vi på att åka en snabbis till Ikea för att köpa en byrå till Rasmus. Blev även lite annat smått och gott.

Sen idag mötte vi upp barnen och mamma  och pappa för en tipspromenad i det fina vädret. 

Senare kom Emil på en fika och tjöttade bort några timmar.
Dessa dagar har vi bara haft kul ihop, latat oss och gjort vad andan fallit in.

Fredag?!?!

Jaha fredag idag alltså. Känner mig allt lite veckoblind efter alla helgdagar.
Vilket blåsväder vi har idag, så vi har bara varit ute en snabbis. 
Annars så (tråkigt nog) åkte granen ner idag. Är lite sugen på att få in skrivbordet jag gjort i ordning och lite andra saker. 
Trött nattgäst som man får väcka kl 9:00, stor plats tar han med. 


God fortsättning

Vilket bra nyår vi hade igår. Vi klädde upp oss, lekte, åt en underbar 3-rätters middag, sköt raketer och skåla in tolvslaget. Vi va bortbjudna på 3 olika firande men fick stanna hemma pga Rasmus men vi hade det toppen ändå.

Detta året har gått vansinnigt fort, varit extremt jobbigt men hänt massa roligt också. Jag har lärt mig massor, utvecklas som person och jag vet att man klarar mer än vad man tror.

Mitt nyårslöfte i år är att bli en bättre människa, bry mig mer om nära och kära, ge det där lilla extra för det gör så mycket mot den personen som får det. 

Hoppas även att fler människor också har detta löfte. Det behövs på denna jord.

RSS 2.0